Sitemap
Home. Facilities. Events. Activities. Volunteers. About us. Contact.
OPENING UP’  the look of the Community Centre

Starting in August 2017 we’ve been carrying out a project to make the Centre more visible to the world, more attractive to look at, and more inviting to enter and explore.

Click here to see photos

of work in progress

Phase 1we’ve now started:

•  creating a striking new area at the main entrance to the Centre, with a stylish glass canopy and flint wall. It will feature a large new sculpture panel, designed by a local artist to evoke the history of the old Homestead orchard.

•  planting a superb semi-mature ‘Chanticleer’ tree in the top corner of the site on Southwick Street, restoring some of the shape of the old street that existed before 1950.

•  further improving this northern half of the site with newly planted ‘green’ areas - and with a new dedicated area for secure bicycle parking.

Phase 2early next year, we’ll be:

•  widening the gateway into our wonderful garden, in a traditional style which will match the quality of the historic Homestead building.

•  improving the paths and landscaping in the main garden area, so it can be better appreciated. We want to raise awareness of the garden’s history, including its place as a memorial for the servicemen and women of Southwick who lost their lives in the Second World War.

•  replacing the rather tatty assortment of old advertising boards on Southwick Street with a new set of signs which will be much clearer and a lot smarter.

Phase 3later next year

we hope to make some valuable environmental improvements around the perimeter of our site:

•  landscaping the large ‘verge’ area which sweeps around the Community Centre into Glebe Close. We want to plant new trees, improve the landscaping of the verge, install benches to encourage people to enjoy this green space - and plant timber bollards in certain places to protect the green space from anti-social parking.

•  widening the pavement area in front of the much-improved garden entrance that we’re creating. We want to make the access to the community centre and the garden much easier for local people, with a much more inviting pedestrian route across Southwick Street from the public car park, the shops, the public library and the medical centre opposite.

This third phase of improvements involves “public land”, outside the ownership of the Community Association. We will need the agreement of Adur District Council and West Sussex County Council to make it happen. So please watch out for our campaign to get the support of local people and local organisations, so that we can actually make these improvements happen for our community.

How are we paying for all this?

Entirely by voluntary contributions

•  all of our improvement work, whether it’s for buildings, equipment or other facilities, is funded quite separately from the day-to-day running of the community centre and what the users of the centre are asked to pay for using the facilities.


Who has contributed?

•  our fundraising volunteers - and the many people who support the events which they organise. The Southwick Beer Festival is a major fundraising event, for example, as is the annual Christmas Fair.

•  individual benefactors - who have made donations or left legacies to the Community Association.

•  other charities - who have given donations and grants to us.

•  businesses - who have kindly given us grants and sponsorship.